divendres, 15 de febrer del 2008

ONCE - PETITA JOIA


ONCE

Pel·lícula 35 mm
Duració 85 min. de John Carney

Un cantant i compositor interpreta les seves cançons pels carrers de Dublín, sempre que no treballa a la botiga de reparació d'aspiradores del seu pare. El seu talent no passa desapercebut a una immigrant txeca que vén flors al carrer. Els dos s'estan recuperant d'un fracàs amorós, i la noia és comença a sentir atreta per les cançons del noi. Mica en mica i a través d'aquestes cançons, que ell anirà component i ella cantant, inicien una tendre relació d'afecte i complicitat.

Once és una d'aquestes pel·lícules modestes que ràpidament gràcies al boca-orella aconsegueixen certa repercussió. Va arribar modestament a la cartellera, però mesos després de la seva estrena encara omple sales. Once parteix de l'habitual esquema noi-troba-noia per transformar-se en un peculiar musical. Però un musical sense fantasia, sense l'artifici que es produeix en les pel·lícules musicals, ja que les cançons són el idioma dels dos personatges, el que els permet expressar el que no saben dir-se amb paraules. Once arriba ràpidament als sentiments de l'espectador, gràcies a dos personatges entranyables, a unes boniques cançons d'amor, i a una gran sensibilitat a l'hora d'explicar aquesta història d'amor i d'amistat. Les cançons de la pel·lícula ha estat compostes per el propi actor, Glen Hansard, líder del grup irlandès The Frames. Una petita joia.

Premi del Públic al Festival de Cinema de Sundance 2007.

JOHN CARNEY va nèixer a Dublín el 1972. Carney va ser baixista de la banda The Frames entre els anys 1991 i 1993. Llavors va dirigir un parell de curtmetratges, i videoclips per la seva banda. El seu primer llargmetratge va ser November Afternoon (1996) una pel·lícula de baix pressupost en blanc i negre i escollida com a millor pel·lícula irlandesa de l'any. Once és la seva segona pel·lícula.


FITXA

Títol original: Once. Direcció i guió: John Carney. Fotografia: Tim Fleming. Música: Glen Hansard. Producció: Martina Niland. Muntatge: Paul Mullen. Disseny de producció: Tamara Conboy. Intèrprets: Glen Hansard (noi), Markéta Irglová (noia), Hugh Walsh (Timmy), Gerry Hendrick (guitarrista), Alastair Foley (bajista), Geoff Minogue (Eamon), Bill Hodnett (pare del noi), Danuse Ktrestova (mare de la noia), Mal Whyte (Bill), Niall Cleary (Bob).